Δές πώς φυτρώνουν τα κρίνα του αγρού δε μοχθούν και δεν υφαίνουν κι όμως, ούτε ο δοξασμένος Σολομώντας δεν ντυνόταν με τέτοια χάρη [Κατά Ματθαίον 6.28-29]
Μια τέτοια χάρη και ομορφιά έχει και η μυθική νεράιδα με τα σμαραγδένια νερά της, η ωραία νύμφη των Κυκλάδων, η ηλιόεσσα και γαληνιώσα νήσος Μυκονος.
Οι επισκέπτες αντικρίζουν πανταχόθεν διάσπαρτα ξωκλήσια με χαρακτηριστικές μπλε ή πορφυρές βαθυκόκκινες στέγες που δένουν αρμονικά με τα κτίσματα των αγροικιών και σπιτιών τα οποία εντάσσονται απόλυτα στο οικιστικό σύνολο και το άγονο τοπίο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λεία εκρηξιγενή, ,πυριγενή, και μαγματογενή πετρώματα.
Οι εκκλησίες κτίζονταν συνήθως για να εκπληρωθεί κάποιο τάμα -κυρίως ναυτικών που είχαν διακινδυνέψει στη διάρκεια των ταξιδιών τους.
Λέγεται πως βρίσκονταν τόσα ξωκκλήσια στο νησί “όσες κι οι μέρες του χρόνου”.
Η πιο γνωστή εκκλησία της Μυκόνου είναι η Παναγία η Παραπορτιανή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται όχι για μια απλή εκκλησία αλλά για ένα διώροφο συγκρότημα, που περιλαμβάνει τέσσερις ισόγειους ναΐσκους (Άγιος Σώζων, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Αναστασία και Άγιος Ευστάθιος) και την ανώγεια, υπερυψωμένη Παναγία Παραπορτιανή.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube