Skip to content

Κατερίνα Μονογυιού: Με.. Μυκονιάτικο αέρα

Συνέντευξη:

1) Κατάγεσαι από την Μύκονο, τη γενέτειρα μίας σπουδαίας γυναίκας και αγωνίστριας, της Μαντώ Μαυρογένους. Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της πολιτικής ζωής, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία;

Ως Μυκονιάτισσα είμαι υπερήφανη που οι Κυκλάδες αποτελούν τη γενέτειρα της Ελληνίδας αγωνίστριας Μαντώ Μαυρογένους. Με πατέρα Παριανό και μητέρα Μυκονιάτισσα, η Μαντώ αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή για τα ιδανικά της. Για εμένα η Ελληνίδα γυναίκα αποτελεί μία σύγχρονη ηρωίδα. Σε ότι αφορά τις προκλήσεις στην πολιτική ζωή, δυσκολίες υπάρχουν τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

2) Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τα κοινά; 

Από μικρό παιδί μου άρεσε να προσφέρω. Το πρώτο μου βήμα για την ενασχόληση με τα κοινά έγινε στον δήμο Μυκόνου. Ο, τότε, δήμαρχος Θανάσης Μέγας μου πρότεινε να είμαι υποψήφια κοινοτική σύμβουλος. Αποδέχτηκα την πρόταση ενώ, παράλληλα, ήμουν και μέλος της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων. Το 2012 μου πρότειναν από την ΟΝΝΕΔ να είμαι υποψήφια βουλευτής και το 2019, με την ψήφο των συμπολιτών μου, έγινα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

3) Τι είναι για εσένα η Μύκονος;

Ο τόπος που γεννήθηκα. Το ησυχαστήριό μου.

4) Είσαι μία από τις 61 γυναίκες στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Μοναδική από τις Κυκλάδες και η πρώτη στην Ιστορία της Μυκόνου. Κουβαλάς ένα… «φορτίο»;

Η στήριξη των συντοπιτών μου από τα πρώτα μου βήματα θα μπορούσα να πω ότι ήταν συγκινητική. Όμως οφείλω και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Κυκλαδίτες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Οι Κυκλάδες θεωρούνται μητριαρχική κοινωνία και στηρίζουν τις γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο ότι στα νησιά μας έχουμε τρεις γυναίκες δημάρχους.

5) Είσαι η πρώτη πολιτικός που έχει αγγίξει το θέμα της δυσλεξίας. Ποιες είναι οι δράσεις που έχεις κάνει;

Με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δυσλεξίας, και με τη βοήθεια του καθηγητή Γεώργιου Παυλίδη, φωταγωγήσαμε τον Οκτώβριο, μήνα αφιερωμένο στη δυσλεξία, τη Βουλή και άλλα 13 δημόσια εμβληματικά κτίρια. Αυτό έγινε για πρώτο φορά στην Ελλάδα. Επίσης, πρότεινα στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Βιβλιοθήκης της Βουλής, στο πλαίσιο της δράσης «Διαβάζω για άλλους», την έκδοση και την εισαγωγή ακουστικών λογοτεχνικών βιβλίων στην εκπαίδευση, από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο. Η πρόταση μου έγινε δεκτή και ήδη έχουν εγκριθεί για ηχογράφηση τα πρώτα 13 βιβλία. Οι δράσεις δε σταματάνε και θα πολλαπλασιαστούν όταν η πανδημία αποτελέσει παρελθόν.

6) Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μια θετική – ελπιδοφόρα σκέψη σου για το μέλλον;

Αυτό που γεμίζει όλους μας ελπίδα είναι ότι, χάρη στη γρήγορο πρόγραμμα των εμβολιασμών, χτίζεται σιγά σιγά το «τείχος ανοσίας». Μέσα από την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα υπάρξει, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθολικός κα πλήρης εμβολιασμός όλων των ενήλικων μονίμων κατοίκων των νησιών, κάτι που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι το φετινό καλοκαίρι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή μας στην κανονικότητα.


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube


Διαβάστε ακόμα

Βρείτε μας στα Social

Top Of The Summer

Translate »