Skip to content

Φωτογράφιση: Τα σκουλαρίκια της Μυκονιάτισσας

Το βιβλίο της αείμνηστης Ευαγγελίας Καμμή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 και εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα. Πλέον κυκλοφορεί η 2η έκδοση, εμπλουτισμένη με φωτογραφικό υλικό, εντυπωσιακά νέα σχέδια παλαιών σκουλαρικιών και ενδιαφέροντα κείμενα.

Στο βιβλίο μαθαίνουμε για τα περιώνυμα μυκονιάτικα σκουλαρίκια, που ανάλογα με την τεχνοτροπία ονομάζονται : κουκουναριές, ροζέτες, καραβόλοι, αμούρες, κασαρά, ανελέτες κ.λπ.

Όλα μέρος της γυναικείας ταυτότητας στη Μύκονο, άρρηκτα συνδεδεμένα με ένα συμβολισμό και με παραδόσεις αιώνων. Σήμερα αποτελούν μια αξιοσημείωτη συλλογή, μέρος της Λαογραφικής Συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου.

Αγαπημένες Μυκονιάτισσες μας άνοιξαν την κοσμηματοθήκη τους και φωτογραφήθηκαν με τα Σκουλαρίκια της Μυκονιάτισσας.

Εντυπωσιακά νέα και παλαιά σκουλαρίκια που μετρούν δεκάδες χρόνια ιστορίας.

Ελένη Αποστόλου

Ο διπλός ρόλος της μητέρας και της γιαγιάς την απορροφά μέχρι και σήμερα. Αφιερώθηκε στα παιδιά της απο την πρώτη στιγμή ενώ με τον άνδρα της Μαθιό Αποστόλου είναι μαζί 58 ολόκληρα χρόνια. Για εκείνη ως γνήσια Μυκονιάτισσα τα ήθη, οι παραδόσεις και τα έθιμα του νησιού είναι πρωταρχικός της ρόλος να τα μεταδώσει – όπως και έκανε – στα παιδιά και στα εγγόνια της.

Μαριγούλα Αποστόλου

Την χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια της και το πάθος της για το νησί της Μυκόνου. Την βρίσκουμε όλο τον χρόνο στο A-B Food Market αφού είναι η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του σωματείου Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, πρόεδρος του κοινωφελούς ιδρύματος Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού.

Ελένη Μπουγιούρη

Δικηγόρος με εξειδίκευση στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Μεταπτυχιακό στο University College of London. Κόρη της Μαριγούλας Αποστόλου και του Ζουγάνε Μπουγιούρη, αγαπάει την γενέτειρα της κρατώντας τα ήθη και τα έθιμα της Μυκόνου ως οδηγό της.

Αλεξάνδρα Αποστόλου

Δραστήρια, με ακαταμάχητο χιούμορ και χαμόγελο αλλά και μητέρα δυο παιδιών. Επιχειρηματίας με έντονη δραστηριότητα στις επιχειρήσεις της οικογένειας Δακτυλίδη, αφού είναι η σύζυγος του Μάρκου Δακτυλίδη. Τους πιο δύσκολους μήνες του καλοκαιριού την βρίσκουμε επί ποδός στην παραλία της Ελιάς στα Mykonian Collection. Για εκείνη η παράδοση του νησιού είναι το Α και το Ω στο μεγάλωμα των παιδιών της.

Μαρία Δακτυλίδη

Η 15χρονη κόρη του Μάρκου Δακτυλίδη και της Αλεξάνδρας Αποστόλου χαρακτηρίζεται ως η ήρεμη δύναμη της οικογένειας. Είναι μαθήτρια της τρίτης γυμνασίου και κάθε καλοκαίρι απασχολείται στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι δυναμική και πολλά υποσχόμενη στον τομέα των επιχειρήσεων. Λατρεύει την παράδοση και την ιστορία της Μυκόνου.

Σταυρούλα Κουσαθανά

Φιλόξενη, διακριτική, ευγενική και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Ακολουθώντας από μικρή τα βήματα της οικογένειας της είναι ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος τα τελευταία – αρκετά – χρόνια βρίσκεται πίσω από το Ξενοδοχείο Palladium στον Πλατύ Γιαλό. Από το 1992 μέχρι σήμερα ηγείται το ξενοδοχείο με δεξί της χέρι την κόρη της Ελένη.

Ελένη Κασσαβέτη

Όμορφη, έξυπνη και με ένα <<βαρύ>> πτυχίο απο το Μετσόβειο Πολυτεχνείο ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικών Υπολογιστών.  Κόρη του Γιώργου Κασσαβέτη και της Σταυρούλας Κουσαθανά από μικρό κορίτσι, κάθε καλοκαίρι ήταν στο ξενοδοχείο Palladium στον Πλατύ Γιαλό μαζί με την μητέρα της Σταυρούλα μέχρι και σήμερα.


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμα

Βρείτε μας στα Social

Top Of The Summer

Translate »